In oorsprong draait eerlijke handel rond Noord-Zuidrelaties, maar internationale en lokale evoluties zorgen ervoor dat dit stilaan verandert. De belangen van producenten blijven centraal staan, laat dat duidelijk zijn. Maar wat verandert er wel ?
Een eerlijke vergoeding voor lokale producenten
In 2009 veroorzaakt de ineenstorting van de melkmarkt een reeks protesten op Europese schaal. De melkproducenten voelen zich onheus behandeld. Op een creatieve manier wijzen ze de media en het publiek op het onrecht waarvan ze het slachtoffer zijn. In België bestormen op 16 september 2009 meer dan driehonderd vrachtwagens een veld in Ciney. Ze lozen er drie miljoen liter melk. Een hoeveelheid die, volgens Erwin Schöpges - toenmalig voorzitter van de Milk Producer Interest Group (MIG), overeenkomt met de Waalse melkproductie van één dag.
Zo wordt het eerste decennium van de jaren 2000 een keerpunt. Er ontstaat een groeiend bewustzijn over de bezorgdheden van producenten hier, in het Noorden. Daaruit ontspruiten allerlei initiatieven die hen een correcte vergoeding moeten bezorgen. En er ontstaat een nieuw handelsconcept : korte keten.
Ook vandaag moet een Waalse boer het nog stellen met een bedrag dat tussen de 5 en de 30 % van de verkoopprijs van een product ligt. Om daar iets aan te doen, heeft hetCollège des Producteurs een procedure uitgewerkt waarmee een producent een rechtvaardige prijs kan vastleggen, die rekening houdt met zijn productiekosten en zijn werk. Dankzij het label Prix Juste Producteur, werken boeren en consumenten samen aan eerlijke inkomens in de landbouw.
Seizoensgroenten en -fruit
Steeds meer consumenten verkiezen seizoensproducten, liefst uit een korte handelsketen. Wie op die manier consumeert geeft terecht de voorkeur aan producten van dichtbij, maar hoeft producten uit eerlijke Noord-Zuidhandel daarom niet uit te sluiten.
Heel wat gewassen en know-how komen niet voor in onze streken. Cacao, koffie en bepaalde handwerktechnieken zijn daar maar enkele voorbeelden van. Eerlijke handel tussen Noord en Zuid en eerlijke handel binnen het Noorden (lees : korte keten) zijn geen tegengestelden, maar vullen elkaar aan. Hoog tijd dus dat beide productiemodellen gaan samenwerken, en misschien zelfs samensmelten.
Deze BFTF-leden doen aan eerlijke handel binnen het Noorden
Agricovert
Deze ecologische landbouwcoöperatie werd opgericht in 2011. Ze biedt een alternatief voor het dominante economische model. Het doel : producenten de mogelijkheid bieden om hun producten voor een eerlijke en leefbare prijs te verkopen.
Meer info.
Altérez-vous
In dit burgercafé in Louvain-la-Neuve geniet je van lokale, bio- en fairtradeproducten. Naast een coöperatie is Altérez-vous ook een vzw die allerhande activiteiten opzet : concerten, workshops over ecologie, debatten …
Meer info.
Coopesem
Deze coöperatie is in 2017 ontstaan en groepeert producenten en consumenten uit de Entre-Sambre-et-Meuse. Samen zetten ze een korte keten voor lokale voedingsproducten op in hun regio.
Meer info.
Faircoop
Deze coöperatie werd in 2009 opgericht door Erwin Schöpges (vandaag voorzitter van de European Milk Board). Ze verenigt zo’n 500 melkveehouders en biedt de consument eerlijke zuivelproducten aan, onder het merk Fairebel.
Meer info.
La Brasserie de la Lesse
Sinds 2011 is La Brasserie de la Lesse een coöperatie met sociaal oogmerk. De brouwerij brouwt artisanale bieren met het hart op de juiste plaats : in een lage-energiebrouwerij produceert ze met ecologische lokale grondstoffen, haar bieren verhandelt ze via eerlijke lokale handel.
Meer info.
ETHIQUABLE
De coöperatie ETHIQUABLE pioniert al sinds 2011 in eerlijke handel binnen het Noorden. Het baseert zich daarvoor op het charter ‘Paysans d’ici’ (‘Boeren van hier’). Zo verkoopt het onder het merk Terra Etica biologische fairtradeproducten van Belgische, Franse, Portugese, Italiaanse en Griekse boeren.
Meer info.
Pierre-Yves Brasseur
Coordinateur
0471/30.30.01
info@bftf.be
BFTF asbl
Siège social :
Avenue Comte de Smet de Nayer, 14 boîte 3 - 5000 Namur
Siège d’exploitation :
Rue du Fort, 35 - 1060 Saint-Gilles
N° Entreprise : 0808 549 636
Banque Triodos : 523-0803449-73